Wat een feest! Op 14 en 15 april 2023 waren we met 150 mensen in Ede twee dagen aan het kliederen rondom de Bijbel. Wat hebben we genoten en een plezier gehad, om met zoveel mensen, jong en oud, bezieling te zoeken en te vinden. Met goede muziek, goede verhalen, lekker eten, en vooral: veel gezamenlijke gedrevenheid. Ook dat is kerk. Kliederkerk.

Sandra gaf een workshop over het werken met tieners als Young Leaders in de Kliederkerk/Kliederklas

Bij kerk denk je waarschijnlijk niet meteen aan kliederen. En toch doen we het overal in de kerk. We proberen zo goed en zo kwaad als het gaat zin te vinden in de Bijbelverhalen en activiteiten te organiseren. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Ook een preek is de ene keer meer geslaagd dan de andere keer. Al zijn het soms de preken waar ik het minst tevreden over ben, die het meest lijken te raken.

Het lijkt het alledaagse leven wel. Als ik ouders spreek over hoe ze hun kinderen opvoeden, dan blijkt elke keer weer dat we in zekere zin ook maar wat proberen. En dat we de ene keer beter in ons vel zitten dan de andere keer. Dat het soms makkelijk en geordend gaat. En soms wordt het gewoon een zooitje. We maken er sowieso zelf of met elkaar af en toe een zooitje van. En dan is het gewoon een wonder dat wijzelf en de kinderen weer aangekleed bij het schoolplein en op ons werk verschijnen.

Messy Church – de oorsprong van Kliederkerk

Met die gedachte werd in Engeland 20 jaar geleden Messy Church ontwikkeld. Messy – rommelig – is ons leven, en dat mag kerk dus ook zijn. Om in die chaos iets te ontdekken wat bezieling geeft. Creativiteit ontstaat uit chaos, net als bij de schepping, toen alles woest en leeg was in het begin. En dus is het mooi om lekker met elkaar te kliederen, te rommelen, te zagen, te timmeren, te knutselen, te versieren, te spelen, te zingen, en vooral: plezier te hebben.

Kliederkerk – ook buiten

Vanuit het idee van Messy Church ontstond in Nederland de Kliederkerk. Op meer dan 250 plekken vind je Kliederkerken. In kerken, op scholen, en ook: buiten. Buiten is veel te ontdekken dat verhalen oproept uit de Bijbel. Niet alleen over schepping, maar ook over de wind en alles wat je hoort en ziet. Zo vertelde Jezus ook zijn verhalen onderweg, buiten. 

Kliederkerk tweedaagse

45 teams kwamen naar de eerste tweedaagse conferentie voor Kliederkerken in Ede. Vanuit de Kliederklas van Zin op School kwamen we met vier volle auto’s, met z’n tienen, ouder en jong, en vol met materialen die we zelf meenamen, omdat mijn mede-pionier en ik het mee mochten organiseren. Toen we vorig jaar bij de wereldconferentie van Messy Church waren, voelden we: wat zou het gaaf zijn om dit ook voor Nederlandse teams te doen. In je eigen Kliederkerk en je kleine team kun je ook wel eens het gevoel hebben dat je maar wat aan het doen bent. En dat is ook goed. Maar was is het leuk om allemaal nieuwe ideeën te zien en ervaren, en vooral ook: waardering te voelen van de landelijke kerk dat je dit allemaal doet. 

Goede gasten, goed verhaal

Dus er kwam goede muziek, van Marcel en Lydia Zimmer, en er kwam een weergaloze verhalenverteller over uit Engeland: Martyn Payne, medegrondlegger van Messy Church. Want we houden allemaal van een goed verhaal. De Bijbel staat er vol mee. In een Kliederkerk kun je die met allerlei activiteiten ontdekken, door stukjes van het verhaal te ervaren of er iets mee te maken of te doen. Daarna vier je samen en beleef je het verhaal. Om samen daarna met een maaltijd af te sluiten. Heel Bijbels. Zo vier je het leven en de verbondenheid met elkaar.

Meer kliederen in onze regio!

Met al die ideeën gaan we door het kliederen in de Kliederklas, op zondag 4 juni van 16.00-18.00u, op de Juliana van Stolbergschool. En dominee Otto gaat een nieuwe Kliederkerk starten in Sprang-Capelle! Hij is  nog druk bezig met het bouwen aan het team en het zoeken van een locatie, maar de datum van de eerste is al geprikt: zondag 25 juni van 15.30-17.30u, ergens in Sprang-Capelle. We hebben er zin in!

Wat is Kliederkerk?

Kliederkerk is een missionaire vorm van kerk-zijn voor families en anderen. Er staan bijbelverhalen centraal, het is voor mensen van alle leeftijden. Kliederkerk is gastvrij, creatief en vol vreugde. Een kliederkerk duurt gemiddeld twee uur en bestaat uit drie delen: samen ontdekken, samen vieren en samen eten.

Het verlangen is dat families samen met anderen in het voetspoor van Jezus leren gaan. Kliederkerk is een vorm van kerk-zijn, gericht op mensen die weinig of niets met kerk hebben én met meer betrokken kerkleden. Dit kan als onderdeel van een kerkelijke gemeente, of als nieuwe kerkplek, bijvoorbeeld een pioniersplek.

Lees meer…